"Genocidul Sufletelor. Experimentul Piteşti - reeducarea prin tortură." - Film Documentar (Sorin Ilieşiu, Alin Mureşan).
Alexandr Soljenitîn

"Cea mai
cumplită barbarie
a lumii
contemporane"

Alexandr Soljenitîn

Realizarea Memorialului Experimentul Piteşti,
blocată prin privatizare

Transformarea fostei închisori din Piteşti în muzeu pentru păstrarea memoriei deţinuţilor politici, victime ale atrocităţilor comuniste, este blocată de faptul că edificiul a fost privatizat, iar autorităţile locale întârzie să găsească soluţii de despăgubire a actualului proprietar, a declarat cercetătorul Alin Mureşan, la o conferinţă pe tema "Experimentul Piteşti", desfăşurată, joi seară, la Facultatea de Istorie. Potrivit cercetătorului de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCR), istoricii şi foştii deţinuţi politici fac demersuri pe lângă autorităţile argeşene pentru a găsi soluţii de transformare a unei părţi a fostei închisori în muzeu, dar situaţia trenează din octombrie 2007.

În prezent, fosta închisoare Piteşti este în proprietatea mai multor firme care dezvoltă diverse proiecte, printre care şi construcţia de blocuri de locuinţe, întregul ansamblu fiind renovat şi transformat în spaţii de afaceri, cu excepţia unei părţi rămase în forma originală, care ar putea fi transformată în muzeu, spun istoricii.

"Există persoane şi instituţii interesate să facă un memorial la Piteşti, dar deocamdată nu se poate, pentru că fosta închisoare a fost privatizată după 1989. Parte din ea a fost dărâmată, parte renovată. Mai există fostul sediu administrativ al închisorii, care mai este în forma sa de acum 60 de ani. Fiind proprietate privată, avem nevoie, bineînţeles, de acordul proprietarului să luăm în posesie acel spaţiu", a declarat pentru ROMPRES Alin Mureşan.

Iniţial, omul de afaceri Gheorghe Axinte, principalul acţionar al firmei Argecom din Piteşti, care deţine fostul sediu administrativ al închisorii, s-a arătat dispus să ofere în concesiune clădirea, pe o perioadă de 49 de ani, pentru amenajarea muzeului, însă soluţia a fost abandonată după adunarea generală a acţionarilor societăţii, din luna octombrie 2007.

"Proprietarul putea să concesioneze pe 49 de ani închisoarea Ministerului Culturii sau Primăriei. El a promis că va face acest lucru la o adunare a acţionarilor, prin octombrie 2007. Până acum nu a dat un răspuns viabil", a explicat Mureşan. O soluţie propusă de omul de afaceri ar putea fi un schimb de terenuri între autorităţi şi firmă.

"El a propus, până la urmă, schimbul acesta de terenuri, pentru că prin concesiune el nu câştiga nimic. După mai multe tatonări, s-a ajuns la soluţia ca Primăria Piteşti să găsească un teren care să convină proprietarului şi să fie oferit acestuia la schimb cu spaţiul de la închisoare. Deocamdată, primăria caută un teren convenabil", a mai spus cercetătorul IICCR.

În prezent, IICCR, Muzeul Judeţean Argeş, Fundaţia Memoria, precum şi Primăria Piteşti s-au arătat interesate pentru a transforma clădirea închisorii în muzeu. Penitenciarul Piteşti, închis încă din perioada comunistă, este cunoscut pentru aşa-numitul "Experiment Piteşti", prin care sute de deţinuţi politici au fost torturaţi de organele represive ale regimului comunist, sub pretextul "reeducării". Facultatea de Istorie a găzduit, joi, o conferinţă pe tema "Experimentul Piteşti, reeducare şi demascare", prilej cu care studenţii facultăţii au avut ocazia să asculte mărturii ale foştilor deţinuţi politici.

La conferinţă au fost prezenţi, printre alţii, Traian Popescu, unul dintre puţinii supravieţuitori ai "Experimentului Piteşti", Vasile Voroneanţ, preşedintele Federaţiei Române a Deţinuţilor Politici, precum şi alţi foşti deţinuţi politici, luptători din rezistenţa anticomunistă, disidenţi.

---
Claudiu Zamfir - 14 martie 2008, Copyright © Rompres


Website: Dan Dumitru Calinescu